Domaine Trapet
Historie
Denne ejendom opstod i 2002 med udgangspunkt i et lille domæne med 1,5 ha vinmarksjord i Beblenheim nær Ribeauvillé, der blev ejet af Jean-Pierre and Hélène Grayer. Deres datter Andrée Grayer studerede på Lycée Viticole de Beaune og mødte her Jean-Louis Trapet fra det kendte Domaine Trapet i Gevrey-Chambertin, hvor han blev aktiv i 1987 og overtog ledelsen i 1990. Andrée og Jean-Louis blev gift i 1988, og de overtog ejendommen i Alsace i 2002 og indførte straks biodynamisk dyrkning som i Bourgogne. Den naturlige arbejdsdeling er, at Andrée har det overordnede ansvar for ejendommen i Alsace, mens Jean-Louis har det i Bourgogne. Deres søn Pierre blev aktiv på do-mænerne i 2017 og den anden søn Louis i 2018.
Alsace-delen af Domaine Trapet har nu hovedadresse i den smukke landsby Riquewihr, der er centralt placeret i forhold til domænets jord-besiddelser, som fordeler sig omkring en række landsbyer i departementet Haut-Rhin. Riquewhihr hører selv til blandt de smukkeste lands-byer i Frankrig og er kendt for sin velpræserverede arkitektur og karakteristiske bindingsværkshuse, og landsbyen siges at se ud som den gjorde i 1500-tallet. Den smukke etiket, der pryder nogle af familiens aftapninger, er en kopi af et gammelt kort over Reichenweyer/Rique-wihr fra 1896.
Domaine Trapet har specialiseret sig i at lave stedtro og finessefulde vine, og mens vinene på Riesling tenderer mod at være tørre, så la-ves Pinot Gris og Gewurztraminer ofte i en lidt mere sødmeafrundet stil. Man er imidlertid godt tjent med at aflæse bagetiketten på de en-kelte aftapninger, hvor vinens sødmegrad angives på en skala fra 1-4, hvor 1 indicerer en tør vin. Der er en større portefølje, der foreløbig omfatter 17 aftapninger, som udtrykker lokaliteterne med nogle af de klassiske alsaciske druesorter. Der laves 5 Villages-vine; 5 Grand Crus-vine; 4 vins de macération (dvs. vine lavet med skindkontakt); 1 Pinot Auxerrois, 1 Pinot Noir og 1 hvidvin kaldet Cuvée A Minima Blanc, der laves på 6 forskellige druesorter, som vinificeres og lagres uden tilsætning af SO2, og som derfor har et lavt frit svovlindhold når den flaskeaftappes. Første årgang for denne vin var 2012, og vinen indeholder blot omkring 16 mg fri SO2.
Vindyrkning og kælderarbejde
Jean-Louis Trapet begyndte med biodynamisk landbrug i Gevrey-Chambertin i 1996 og ejendommen blev certificeret gennem Biodyvin i 1998 og Demeter fra 2005. Familien har lige fra begyndelsen også arbejdet med en biodynamisk tilgang i markerne i Alsace, og vinene er certificerede gennem AB (Agriculture Biologique), Demeter og Biodyvin og bærer EU’s økologi-logo. Fremstillingen er for hovedparten af vi-nenes vedkommende traditionel. Typisk vinificeres der på ståltanke, og vinene lagres på foudres, dvs. større neutrale egefade, der har væ-ret anvendt mange gange.
Vinporteføljen har løbende gennemgået en udvikling: I 2012 lavede familien den første vin sans soufre kaldet Cuvée A Minima Blanc, som omtaltes ovenfor, og den fremstilles uden tilsætning af svovl. Vinen er en slags passe-tout-grains fra 3 plots omkring landsbyen Rosembo-urg og inkluderer Sylvaner, Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer og Muscat. I 2018 lavede familien den første vin de ma-cération af Gewurztraminer kaldet Cuvée Ambre og i 2019 kom flere til. Der laves for nuværende 4 hvide macerationsvine, der bærer til-navnet Ambre, som henviser til vinenes ravfarvenuancer, og der fremstilles ca. 2000 flasker årligt af hver, med druer fra 4 parceller på hver 0,8 ha i Beblenheim og Riquewihr. I 2020 tilplantede familien 0,12 ha på Schlossberg Grand Cru med upodede Riesling-planter, der står på såkaldt fri fod, franc de pied, i betydningen: på egen fod og dvs. på egen rodstok.
Vinmarker og fremstillede vine
Andrée og Jean-Louis Trapet havde frem til 2024 ekspanderet domænet til nu 14 ha vinmarker, med positioner på fremragende lieux-dits omkring landsbyerne Ammerschwihr, Beblenheim, Hunawihr, Kientzheim, Mittelwihr, Riquewihr og Zellenberg, og familien ejer også 4,5 ha på Grand Crus Mambourg (Sigolsheim), Schlossberg (Kientzheim), Schoenenbourg (Riquewihr), Sonnenglanz (Beblenheim) og Sporen (Riquewihr). Disse landsbyer ligger alle i den pittoreske, centrale til nordlige del af departementet Haut-Rhin, og nær, men nord for Colmar. Lokaliteterne på Sonnenglanz Grand Cru i Beblenheim blev overtaget fra Andrées forældre; 1,8 ha på Schlossberg Grand Cru i Kientzhe-im, besiddelserne på Schoenenbourg Grand Cru i Riquewihr, og på Sporen Grand Cru i Riquewihr blev alle erhvervet i 2006, og de 0,72 ha på Mambourg Grand Cru i Sigolsheim blev erhvervet i 2019.
I begyndelsen af 2025 blev der tilføjet endnu en Grand Cru-lokalitet til Trapets portefølje: 3 familier købte i fællesskab et plot på Grand Cru Rangen i den sydligste del af Alsace. Arealet omfatter lidt under 4 ha og blev købt af Wolfberger, og det blev delt ligeligt, med ca. 1,27 ha til hver. Det er imidlertid besluttet, at 0,24 ha dyrkes kollektivt, og vinen herfra skal sælges på auktion rettet mod velgørenhed. Rangen er en af Alsaces mest feterede lokaliteter, og det er en stejl skråning med et vulkansk terroir, og Trapets ca. 1,27 ha er tilplantet med Pinot Gris og Riesling, som dyrkes biodynamisk. Med denne erhvervelse omfatter domænet i 2025 omkring 15 ha vinmarker.
Der laves aktuelt 1 rød og 16 hvide vine, idet vi stadig venter på aftapningerne fra Rangen:
Chapelle 1441 Rouge
Denne røde vin laves med Pinot Noir fra 0,5 ha, bl.a. på Grand Cru Froehn. Der er ca. 2500 flasker årligt.
Cuvée Minima Blanc
Vinen fremstilles med druer fra 3 plots omkring Rosembourg. Der laves ca. 4500 flasker årligt.
OX Blanc
Vinen fremstilles med Pinot Auxerrois fra 0,7 ha. Der laves ca. 6000 flasker årligt.
Ambre Blanc
Vinen fremstilles med Muscat fra 0,8 ha. Der laves ca. 2000 flasker årligt.
Ambre Jaune
Vinen fremstilles med Riesling fra 0,8 ha. Der laves ca. 2000 flasker årligt.
Ambre
Vinen fremstilles med Gewurztraminer fra 0,8 ha. Der laves ca. 2000 flasker årligt.
Ambre Rouge
Vinen fremstilles med Pinot Auxerrois fra 0,8 ha. Der laves ca. 2000 flasker årligt.
Gewurztraminer B.B.H.M
Vinen fremstilles med druer fra 1 ha omkring landsbyen Beblenheim. Der laves ca. 5000 flasker årligt.
Gewurztraminer R.Q.W.R.
Vinen fremstilles med druer fra 1 ha omkring landsbyen Riquewihr. Der laves ca. 5000 flasker årligt.
Riesling B.B.H.M.
Vinen fremstilles med druer fra 1 ha omkring landsbyen Beblenheim. Der laves ca. 5000 flasker årligt.
Riesling K.T.Z.M.
Vinen fremstilles med druer fra 0,5 ha omkring landsbyen Kientzheim. Der laves ca. 2500 flasker årligt.
Riesling R.Q.W.R.
Vinen fremstilles med druer fra 1 ha omkring landsbyen Riquewihr. Der laves ca. 5000 flasker årligt.
Gewurztraminer Sonnenglanz Grand Cru
Vinen fremstilles med druer fra 0,38 ha på Sonnenglanz (Beblenheim). Der laves ca. 2500 flasker årligt
Gewurztraminer Sporen Grand Cru
Vinen fremstilles med druer fra 0,3 ha på Sporen (Riquewihr). Der laves ca. 1500 flasker årligt.
Pinot Gris Sonnenglanz Grand Cru
Vinen fremstilles med druer fra 0,38 ha på Sonnenglanz (Beblenheim). Der laves ca. 2500 flasker årligt.
Riesling Schlossberg Grand Cru
Vinen fremstilles med druer fra 1,8 ha på Schlossberg (Kientzheim). Der laves ca. 2500 flasker årligt.
Riesling Schoenenburg Grand Cru
Vinen fremstilles fra 1,3 ha på Schoenenbourg (Riquewihr). Der laves ca. 7500 flasker årligt.
Vinrosen har importeret et udvalg af vinene fra Domaine Trapet (Alsace) siden 20xx. Forhør os om aktuelle vine i sortiment.
